Onze school eet streekproductenOp donderdag 8 november kregen de leerlingen van College ten Doorn al voor de tweede keer de kans om een streekproduct aan te schaffen in het schoolrestaurant.
Cateraar Scolarest, die de maaltijden verzorgt, werkt daarvoor op vraag van de school samen met het platform ‘Mmm…eetjesland’. Die organisatie overkoepelt een aantal producenten van Meetjeslandse streekproducten.
College ten Doorn wil op die manier al het lekkers promoten dat onze streek te bieden heeft. Bovendien ondersteunt de school op die manier de filosofie van ‘de korte keten’.
Vorige maand konden leerlingen genieten van yoghurt van Hoevezuivel ’t Veldeken uit Evergem. Deze maand is het de beurt aan rijstpap van Hoevezuivel Simoenstede uit Waarschoot. Het blijft de bedoeling om elke maand opnieuw op school een streekproduct in de kijker te zetten.
Overigens loopt sinds dit schooljaar ook een samenwerking tussen het schoolrestaurant en de tuinbouwafdeling van College ten Doorn. Leerlingen van die afdeling kweken in en om hun serre diverse groenten en ze doen dat in de meeste gevallen op een biologische manier. Dit schooljaar konden de bezoekers aan het schoolrestaurant al genieten van op school gekweekte zoete aardappel, tomaten, witte en rode kool, butternut en pastinaak.

Zoete aardappel is nieuwe primeur voor tuinbouwafdelingNa de yakon pakt de serre van onze tuinbouwafdeling dit jaar opnieuw uit met een nieuwe teelt. Vanaf nu kan je daar de zogenaamde zoete aardappel kopen. Net zoals met de teelt van yakon is de Serre hiermee opnieuw een voorloper in de regio. “Je komt de zoete aardappel in zowat elke groentewinkel tegen”, geeft teeltleider Geert Dieleman toe. “Maar het gros van die knollen komt uit Zuid-Europa of zelfs uit Zuid-Amerika. Met onze eigen teelt maken we de spreekwoordelijke keten een heel stuk korter.” De zoete aardappel is een tropische plant die eigenlijk niks met de klassieke aardappel te maken heeft. Het is een plant uit de windefamilie en de eetbare knol is eigenlijk een verdikking van de wortels. De zoete aardappel bevat inuline in plaats van zetmeel, zoals bij de klassieke aardappel. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder voor diabetespatiënten. De knollen werden eind september in de serre gerooid. “Dat was niet evident”, vertelt Geert. “Eerst moest een dik tapijt bovengronds groen (foto linksonder) weggehaald worden. Na de oogst verdwenen de knollen voor tien dagen in een kist, waar ze op 30 graden bewaard werden. Op die manier worden ze zoeter.” De roze knollen hebben een uitgesproken nootachtige smaak, die wat aan kastanjes doet denken. “Je kan ze zowel rauw geraspt in een slaatje als gestoofd eten”, weet Geert. “Laat je niet verleiden om ze zoals gewone aardappelen lang te koken, want dan zijn ze niet echt lekker”.

Bagnolezen weer in EekloAl voor het vierde jaar op rij ontvingen tweedejaarsleerlingen van onze school een reeks collega’s uit het Collège Gérard Philipe van Eeklo’s zustergemeente Bagnols-sur- Cèze. Dat bezoek is maar een onderdeel van een heel programma dat een vol schooljaar duurt. Geregeld zijn er gedurende het jaar contacten tussen de twee leerlingengroepen. In mei trekken onze leerlingen trouwens naar Frankrijk voor een tegenbezoek. Aan het begin van de uitwisselingsweek ontving het stadsbestuur van Eeklo de leerlingen en hun begeleiders in het stadhuis. Directeur Peter Hoste, de burgemeester en schepen van onderwijs wezen in hun toespraken op het belang van talenkennis en Europees denken. Later tijdens de week werd daar nog uitgebreid op teruggekomen, want in het kader van het einde van de Tweede Wereldoorlog bezochten de Fransen Ieper en Diksmuide.

Coltdplay kijkt over het muurtjeEen nieuw, schooloverschrijdend initiatief zorgt voor heel wat animo in de Middenschool. De moderne liedjes van Coltdplay (let op de fijne woordspeling) schallen daar immers sinds september door de gangen. Vorig schooljaar gingen enkele leerkrachten van onze Middenschool gedurende een week voor de klas staan in basisscholen van vzw College ten Doorn. Eén van de conclusies van die uitwisseling was dat er meer schooloverschrijdende activiteiten zouden moeten gebeuren. De muzikale samenwerking tussen het vijfde en zesde leerjaar van De Meidoorn en het eerste en tweede jaar van de secundaire school is daar nu het resultaat van. Het initiatief nam meteen een vliegende start. Maar liefst 70 leerlingen schreven zich in voor het popkoor. Dat betekent dat Petra Van Belleghem en Annelies Schuermans van de Middenschool en meester Geert, juf Ineke en juf Deborah van De Meidoorn de handen vol hebben om de stemmetjes allemaal netjes in het gelid te houden. Of dat lukt, kan u tijdens het tweede semester checken. Dan geeft het koor zijn eerste optreden.

Bistro L'Avenue ging vreemdNaar aanleiding van de Europese Dag van de Talen ging de eigen bistro van College ten Doorn even vreemd. Van 24 tot en met 28 september werd een menu vol Franse, Engelse en Duitse lievelingsgerechten aangeboden. Ter voorbereiding zochten de leerlingen van 5 en 6 Grootkeuken per streek typische gerechten op, waarna ze die mochten presenteren aan hun klasgenoten. De koksmutsen werden een week later opgezet, want vanaf maandag 24 september verwenden de leerlingen hun gasten met een Franse 'quiche lorraine', een Engelse 'chicken tikka masala with rice' en een Duitse 'Apfelstrudel'. Taalleerkrachten, directieleden en ouders kwamen langs om te proeven en volgens hen smaakte dit initiatief zeker naar meer…

Warm welkom op de MiddenschoolHet blijft een grote stap. Van de basisschool naar de secundaire school is voor jongeren toch een flinke sprong in het onbekende. Onze Middenschool deed er opnieuw alles aan om de leerlingen die op 1 september nieuw van start gingen, op hun gemak te stellen. ‘Warm Welkom’, heet het project dat voor de eerste maal plaats vond  in het nagelnieuwe gebouw van de Dullaert.  Al van ’s morgens vroeg werden de nieuwelingen verwelkomd aan kraampjes op de speelplaats aan de ingang van de Dullaert. Via die tussenstop kwamen ze bij de klassenleraar terecht. Na de eerste kennismaking en wat papierwerk vertrokken alle nieuwe klassen voor een zoektocht. In groepjes gingen de leerlingen op zoek naar de belangrijkste locaties op school. Zo maakten ze onder meer kennis met het zelfbedieningsrestaurant, de cafetaria, de studieruimtes en open werkplekken. Directeur Peter Hoste verwelkomde alle nieuwe leerlingen met een persoonlijk woordje. Dan was het tijd voor een klasfoto. Dat daar heel originele opstellingen uit voortkwamen, kan u merken op de beelden bij dit artikel. Een proactieve cirkel (kringgesprek)  rond de leefregels op school liet de leerlingen nadien kennismaken met de belangrijkste afspraken op school. De rest van de eerste schooldag werd besteed aan het leren kennen van mekaar via allerlei spelen. Ook voor de tweedejaars was er heel wat te beleven tijdens de eerste schooldag. Zij trokken naar het provinciaal domein Het Leen voor een opdrachtenspel en estafettes op de speelweide. De picknick was een evenement op zich, want alle leerlingen verzamelden daarvoor op het centrale grasplein.  
DirectieteamDit directieteam leidt de secundaire school van College ten Doorn: v.l.n.r. Peter Hoste (directeur Middenschool), Bruno Dierickx (adjunct van de Algemeen directeur), Annick Willems (Algemeen directeur), Dirk Snebbout (Financieel en logistiek directeur), Katleen Immesoete (directeur aso-school), Jurgen Mollet (directeur a.i. bso-school), Carina Maeyens (directeur tso-school)    
Klaar!In een laatste fase van de werken op onze campus werden enkele oude gebouwen van het vroegere Sint-Vincentiuscollege afgebroken.
Op die plek is nu een indrukwekkende buitenrecreatieruimte aangelegd.
 
Afgelopen!Het schooljaar zit erop, de diploma's zijn uitgereikt en iedereen kan met vakantie.
Tot volgend schooljaar!

Senegalezen op bezoekOp donderdag 24 mei kwamen mijnheer en mevrouw Sene uit MBour (Senegal) op bezoek in het kader van de les Frans. De vijfdejaars van de aso-school hadden een hele resem vragen voorbereid. De lessen waren voor beide partijen zeer boeiend. De familie Sene doet ontzettend veel voor het onderwijs in hun streek. Sinds 2005 heeft onze school een nauwe band met hen. Zo werd in 2007 met steun van College ten Doorn een kleuterschooltje opgericht in NDame, een dorp in de brousse. Deze keer werd zo'n € 1.000 opgehaald voor de projecten.