Op een en twee in ingenieurswedstrijdElk jaar organiseert de studentenvereniging Ebec International een wedstrijd voor ingenieursstudenten. Hierbij moeten ze een oplossing zoeken voor een praktisch probleem en dit met basismateriaal zoals plakband, schroeven, stokjes,...
In het voorprogramma mogen leerlingen uit het zesde jaar van het secundair onderwijs zich ook al eens wagen aan deze opdracht. College ten Doorn vaardigde drie teams van 4 leerlingen af
(foto): één team uit het 6de techniek wetenschappen en twee teams uit het 6de wetenschappen-wiskunde.
De opdracht dit jaar was het ontwerpen van een
pantograaf. Voor alle leerlingen was dit een onbekend toestel, maar wie met de trein of tram rijdt herkent het wel! Het is het inklapbaar systeem dat de trein verbindt met de bovenleiding, zodat die zich van stroom kan voorzien.
De wedstrijd is steeds een race tegen de tijd. De opdracht: zoek naar een concept en knutsel het in elkaar binnen de twee en een half uur. Voor de leerlingen was het een test in teamwork, overleg plegen, handigheid en elkaar naar waarde kunnen inschatten.
In totaal namen 11 teams van 6 verschillende scholen deel aan de wedstrijd . De drie teams van College ten Doorn deden het fantastisch: de leerlingen uit de richting wetenschappen wiskunde namen de eerste en de tweede plaats in beslag. Terwijl ze eerst met verstomming keken naar de handige vaardigheden van het derde team, bleek hun concept het bij de testfase toch te halen. Het winnende team vond een oplossing zonder motortje, wat hen wegens de originaliteit toch wel wat extra punten zal bezorgd hebben. Met veel respect voor elkaar en met blije gezichten keerden ze huiswaarts.
De deelnemers dit jaar: Winnende team: Robbe Wildemeersch, Thor Dossche, Emile Van de Walle, Zeno Sesselle. 
Op de tweede plaats eindigden: Elien Woestenborghs, Ryan van Laere, Julie van Zele, Brecht Decuyper. 
Maar even goed op post was het team met Nick De Bruyckere, Sarah Grymonprez, Aaron Hugaert, Enrique Miron
 

Moldavische en Eeklose leerlingen wisselen brede cultuur uitOnze school organiseerde voor klas 3D een uitwisseling met een 15-tal leerlingen uit het Roemeense Moldavië. “Vorig jaar hadden we hier een aantal leerkrachten uit die streek op bezoek en zo is het idee gegroeid om ook leerlingen uit te wisselen”, herinnert leraar Patrick Verhasselt zich. “Dat was niet evident, ook niet financieel. Dit is geen gesubsidieerd project van Erasmus+, dus moeten we het doen met de gewaardeerde steun van de vzw Meetjesland-Moldavië en de Rotary.”
De leerlingen zijn te gast bij gastgezinnen. “En dat zorgt wel wat voor een cultuurshock”, beseft Patrick. “Moldavië is een erg arme streek en je mag ook niet vergeten dat de mensen daar uit een strikt communistisch systeem komen tijdens de periode Ceausescu. Vandaar dat we deze week beschouwen als een culturele uitwisseling, met ‘cultuur’ in de breedste zin van het woord: dat betekent ook dat we van mekaar leren hoe we leven.”
Er staat de Roemeense leerlingen dan ook een gevarieerd programma te wachten: ze werden op het stadhuis ontvangen (foto), maken een fietstocht rond Eeklo, bezoeken Gent, Brugge en Zeebrugge, maar ze krijgen bijvoorbeeld ook lessen Engels en Frans en bekijken in groepen wat de verschillen en de gelijkenissen zijn in onze manier van leven.
 “Eindigen zouden we zaterdag graag doen aan het Europees Parlement”, besluit Paul Goemaere, voorzitter van de vzw Meetjesland-Moldavië. “Net voor de leerlingen het vliegtuig opstappen, zouden we hen graag nog eens meenemen naar het hart van het verenigde Europa.”
In de week van 30 april tot 5 mei trekken 15 leerlingen van klas 3D met hun leerkrachten naar Tomesti, Roemenië voor een tegenbezoek.      

Bruggen bouwen, muren slopenEnkele leerkrachten van de Middenschool (1ste en 2de jaar secundair onderwijs) trokken de afgelopen maanden naar klassen in basisschool De Meidoorn en Sint-Jozef. ‘Bruggen bouwen, muren slopen’, heet het project, dat trouwens subsidies kreeg van de Provincie Oost-Vlaanderen. De leerkrachten draaiden er een weekje mee in de werking van de lagere afdeling van de basisschool. De onderdompeling in de manier van werken op een basisschool gaf de leerkrachten heel wat inspiratie voor het werk in de eigen Middenschool. 

Stiftjes voor DamiaanEen animator van de Damiaanactie kwam uitleg geven over het project van 2018. Het land in de kijker is deze keer Nigeria. Alle tweedes kregen dan ook een campagnefilm te zien over dat land. Maar de Damiaanactie zet zich in vele landen in om lepra en tbc te bestrijden. Sinds kort behoort België ook tot die landen voor de bestrijding van tbc. Vooral daklozen zijn in ons land opnieuw de eerste slachtoffers van deze dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Na de uiteenzetting kregen de leerlingen en leerkrachten de kans om pakjes stiften te kopen. Elk pakje bevat 4 stiftjes en kost 6 euro. Met 50 euro kan men een mensenleven redden. 

Ontbijt brengt veel geld opDe 1.100 leerlingen en zowat 200 leerkrachten van de bso-tso-school van College ten Doorn schoven net vóór de kerstvakantie aan voor een ontbijt waarvan de opbrengst bestemd was voor de vzw Heldenhuis. Die organisatie wil in Eeklo een woning bouwen waar een tiental jongvolwassenen met een mentale beperking in een huiselijke sfeer kunnen wonen. Het huis moet er komen in de zogenaamde Hartwijk op de site van het vroegere Heilig Hartziekenhuis.
De actie van de bso-tso-school bracht maar liefst 3.500 euro op.

Capella Piccola treedt opCapella Piccola is een koor dat bestaat uit leerkrachten van de school. Ze brengen liederen uit de middeleeuwen en de renaissance en traden deze week op voor de zesdejaars van de aso-school.  Zelfs ‘Mia’ van Gorki werd gezongen in een meerstemmige, Latijnse versie. Dat kan u vaststellen in deze AVS-reportage.
Meer informatie vindt u hier: https://www.facebook.com/capellapiccola/

Yakon te koopVoortaan kan je in de groentewinkel van de tuinbouwschool terecht voor yacon. Onze school is de eerste producent in de regio die deze nieuwe groente verkoopt. Yacon of appelwortel is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De wortelknollen zijn zeer smakelijk en de plant is makkelijk te telen. Je kan ze rauw verwerken in slaatjes, er een soepje van koken of als gekookte groente serveren.

Tuinbouwschool gaat bioDe land- en tuinbouwschool nam een zogenaamde biofilter in gebruik. Die laat toe om spoelwater van gewasbeschermingsmiddelen uit een tuinbouwspuittoestel op een biologische manier te verwerken. De filter werd op 10 november officieel in gebruik genomen en men onthulde tegelijk een infobord. De filter kwam er met financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

ReveilOp 1 november organiseerden de mensen achter Rock Oasis (de festivalwerkgroep van College ten Doorn) een mooie, intieme en warme eerste editie van Reveil op de begraafplaats van Eeklo.

Bisschoppelijk gedelegeerde op bezoekHalf oktober bracht Lieve Van Daele een bezoek aan onze school. Zij is sinds 1 september bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs in het Bisdom Gent. Daardoor wordt ze bevoegd voor het katholiek onderwijs en voor het godsdienstonderricht in het gemeentelijk, het provinciaal en het GO-onderwijs.
Lieve Van Daele (°1963) is licentiate Germaanse filologie, godsdienstwetenschappen en familiale en seksuologische wetenschappen. Voordien was ze directeur van de secundaire school Heilige Familie in Sint-Niklaas. Als bisschoppelijk gedelegeerde zetelt ze onder meer in de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Lieve Van Daele volgt vicaris Stefaan Van der Kelen op.
Op de foto herkent u v.l.n.r. algemeen directeur Annick Willems, Lieve Van Daele en College ten Doorn-voorzitter Paul De Bruyckere.