ReveilOp 1 november organiseerden de mensen achter Rock Oasis (de festivalwerkgroep van College ten Doorn) een mooie, intieme en warme eerste editie van Reveil op de begraafplaats van Eeklo.

Bisschoppelijk gedelegeerde op bezoekHalf oktober bracht Lieve Van Daele een bezoek aan onze school. Zij is sinds 1 september bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs in het Bisdom Gent. Daardoor wordt ze bevoegd voor het katholiek onderwijs en voor het godsdienstonderricht in het gemeentelijk, het provinciaal en het GO-onderwijs.
Lieve Van Daele (°1963) is licentiate Germaanse filologie, godsdienstwetenschappen en familiale en seksuologische wetenschappen. Voordien was ze directeur van de secundaire school Heilige Familie in Sint-Niklaas. Als bisschoppelijk gedelegeerde zetelt ze onder meer in de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Lieve Van Daele volgt vicaris Stefaan Van der Kelen op.
Op de foto herkent u v.l.n.r. algemeen directeur Annick Willems, Lieve Van Daele en College ten Doorn-voorzitter Paul De Bruyckere.
 

Cera schenkt IPadsCollege ten Doorn kreeg vijf IPads cadeau van de coöperatieve vereniging Cera.
Cera schenkt die in het kader van hun project “Lokale initiatieven in het onderwijs en het jeugdwerk”. De holding wil er daarmee helpen voor zorgen dat alle leerlingen op school met de nieuwste technologieën kunnen werken tijdens de lessen. Leerlingen en hun ouders hoeven op die manier niet zelf te investeren in de aanschaf van deze dure toestellen.
College ten Doorn werd geselecteerd voor het project nadat ze een dossier ingediend hadden bij de Regionale Adviesraad van Cera.
De vijf geschonken toestellen maken nu deel uit van het contingent van 75 IPads die de school dit jaar aankocht. Bedankt, Cera!

Onze school wil bewegen!Zo’n 150 mensen namen eind september deel aan de eerste ‘Move Your School Sneukeltoer’. Dat is een initiatief van College ten Doorn waarbij onze school leerlingen, hun ouders en personeel sportief in beweging wil krijgen. Op elke stopplaats tijdens de wandeltocht kregen de deelnemers een ‘sneukel’ en konden ze zich ook sportief uitleven. ‘Move Your School’ is een internationaal Erasmus+ project en later deze maand komen ook studenten uit Spanje en Noorwegen meewerken. Een andere activiteit is 'Move Your Apps', waarmee de school leerlingen wil aansporen om te bewegen door hun gsm-apps te gebruiken.

Nieuw logoCollege ten Doorn heeft sinds het begin van het nieuwe schooljaar ook een nieuw logo. Het bestaat uit een half meidoornblad en een half eikenblad.
De meidoorn  verwijst naar de geschiedenis van de vroegere meisjesschool, die er volgens de legende kwam op een plek waar in 1448 in een bloeiende meidoornstruik een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden werd. De naam ‘ten Doorn’ is daar ook mee verbonden. 
De eik verwijst dan weer naar het vroegere Sint-Vincentiuscollege, waar vijftig jaar lang het blad “Eikels worden bomen” verscheen.
Maar er is meer. College ten Doorn wil een scholengroep zijn die niet alleen in, maar ook mét de stad leeft waar de school gevestigd is: Eeklo. De link tussen Eeklo en de eik is duidelijk: Eeklo betekent etymologisch “een op zandgrond gelegen eikenbos”.
Tenslotte verwijst de eik ook naar de taak van de scholen in de vzw. Eiken worden in de mythologie beschouwd als bronnen van wijsheid en geleerden komen samen onder de eeuwenoude eik.
Het feit dat er bladeren gebruikt zijn in het logo, verwijst natuurlijk ook naar de groene schoolomgevingen. De secundaire school ligt in een uitgestrekt park, een groene long aan de rand van de stad. Ook de basisscholen zijn plekken met veel groen, waar meer voor gras, bomen en planten gekozen wordt dan voor beton.

Hip restaurantLeerlingen van onze school kunnen voortaan terecht in een hip schoolrestaurant waar de traditionele maaltijden verleden tijd zijn. Het zelfbedieningsrestaurant voorziet elke dag keuze uit twee menu’s en een vegetarisch alternatief. Er is ook een ruime saladbar met dagelijks twee warme en zes koude groenten. Veel van die groenten komen trouwens van eigen kweek. College ten Doorn heeft een land- en tuinbouwafdeling waar in en rond de serre veel groenten geteeld worden. Het restaurant biedt geregeld ook alternatieven uit de wereldkeuken aan en maandelijks is er een Mmm…eetjesland-streekgerecht. Wie liever een belegd broodje wil, kan in de zelfbediening zijn eigen combinatie maken. Leerlingen betalen voortaan met een badge en ouders kunnen online volgen welke maaltijden hun kinderen namen.
Ongezonde gesuikerde dranken zijn voortaan ook taboe op onze campus. Ze worden vervangen door bronwater, al dan niet met een ongesuikerd smaakje.
Het is de firma Scolarest die het hele nieuwe concept uitwerkte en daarvoor samenwerkte met diëtisten en voedingsspecialisten. “We vinden het essentieel dat onze school ook aan voedingseducatie doet”, zegt algemeen directeur Annick Willems. “We kunnen onze leerlingen twaalf jaar lang leren wat gezonde voeding is en dat dragen ze hun hele leven mee.” Ook de basisscholen die bij College ten Doorn horen (Sint-Antonius, Sint-Jozef, De Wegel en De Meidoorn) stappen mee in het nieuwe concept.

SprookjesOp maandag 22 mei gingen alle vierdejaars van de aso-school sprookjes voorlezen bij de kleuters van Basisschool De Wegel. Het was een erg geslaagde ontmoeting voor zowel kleuters als vierdes.

Beloftevolle hoveniersJourie Bollé, Arne Teugels en Gillan Claeijs behaalden zilver tijdens de Finale "Beloftevolle Hovenier 2017 "
Na hun fantastische prestatie op de Belgische finale in Namen waar ze brons haalden, slepen onze studenten opnieuw een mooie (en meer dan verdiende!!) ereplaats in de wacht. Voor 2017 kijken we dus opnieuw terug op een meer dan geslaagde editie van de "Beloftevolle Hovenier". 

Dies FabulosaOp vrijdag 12 mei lieten de leerlingen van het tweede jaar Latijn ons genieten van hun moderne versies van Griekse mythen in de voorstelling DIES FABULOSA. 
Na een jaar van workshops door Jeugdtheater Larf, veel schrijven en veel repeteren was de voorstelling een wondere, moderne en meer dan geslaagde tocht doorheen de Griekse verhalen...

De Zuidmoer is openDe Zuidmoer. Zo heet het nieuwe gebouw in de Zuidmoerstraat dat College ten Doorn officieel opende in aanwezigheid van een afgeladen volle zaal genodigden. Het gebouw werd in recordtempo gebouwd op de plek waar vroeger het Sint-Vincentiuscollege stond. Er werd in pas in juni 2015 gestart met de afbraakwerken van het oude collegegebouw langsheen de Zuidmoerstraat.
Aan de naamkeuze ging een wedstrijd vooraf. Er kwamen zo’n honderd voorstellen binnen om het nieuwe schoolgebouw een naam te geven. Via een enquête koos een ruime meerderheid van het personeel van College ten Doorn uiteindelijk voor het logische “De Zuidmoer”.
Het nieuwe gebouw met de opvallende gevel biedt plaats aan de leerlingen van de derde graad van de aso-school en aan enkele projectklassen van de tso-school. Het gebouw herbergt onder meer nieuwe labo’s, een grote sporthal, een zaal voor danslessen – inclusief de obligate spiegels – en een ruim Open Leercentrum met een batterij computers. De tweede fase met de renovatie van de het “Dullaertgebouw” is inmiddels ook gestart. Als kers op de taart worden in een derde fase nog enkele oude gebouwen afgebroken en wordt de vrijgekomen omgeving heraangelegd. Deze fase krijgt een orgelpunt eind 2018 en zorgt voor de afronding van een groots bouwproject.