Stiftjes voor DamiaanEen animator van de Damiaanactie kwam uitleg geven over het project van 2018. Het land in de kijker is deze keer Nigeria. Alle tweedes kregen dan ook een campagnefilm te zien over dat land. Maar de Damiaanactie zet zich in vele landen in om lepra en tbc te bestrijden. Sinds kort behoort België ook tot die landen voor de bestrijding van tbc. Vooral daklozen zijn in ons land opnieuw de eerste slachtoffers van deze dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Na de uiteenzetting kregen de leerlingen en leerkrachten de kans om pakjes stiften te kopen. Elk pakje bevat 4 stiftjes en kost 6 euro. Met 50 euro kan men een mensenleven redden. 

Ontbijt brengt veel geld opDe 1.100 leerlingen en zowat 200 leerkrachten van de bso-tso-school van College ten Doorn schoven net vóór de kerstvakantie aan voor een ontbijt waarvan de opbrengst bestemd was voor de vzw Heldenhuis. Die organisatie wil in Eeklo een woning bouwen waar een tiental jongvolwassenen met een mentale beperking in een huiselijke sfeer kunnen wonen. Het huis moet er komen in de zogenaamde Hartwijk op de site van het vroegere Heilig Hartziekenhuis.
De actie van de bso-tso-school bracht maar liefst 3.500 euro op.

Capella Piccola treedt opCapella Piccola is een koor dat bestaat uit leerkrachten van de school. Ze brengen liederen uit de middeleeuwen en de renaissance en traden deze week op voor de zesdejaars van de aso-school.  Zelfs ‘Mia’ van Gorki werd gezongen in een meerstemmige, Latijnse versie. Dat kan u vaststellen in deze AVS-reportage.
Meer informatie vindt u hier: https://www.facebook.com/capellapiccola/

Yakon te koopVoortaan kan je in de groentewinkel van de tuinbouwschool terecht voor yacon. Onze school is de eerste producent in de regio die deze nieuwe groente verkoopt. Yacon of appelwortel is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De wortelknollen zijn zeer smakelijk en de plant is makkelijk te telen. Je kan ze rauw verwerken in slaatjes, er een soepje van koken of als gekookte groente serveren.

Tuinbouwschool gaat bioDe land- en tuinbouwschool nam een zogenaamde biofilter in gebruik. Die laat toe om spoelwater van gewasbeschermingsmiddelen uit een tuinbouwspuittoestel op een biologische manier te verwerken. De filter werd op 10 november officieel in gebruik genomen en men onthulde tegelijk een infobord. De filter kwam er met financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

ReveilOp 1 november organiseerden de mensen achter Rock Oasis (de festivalwerkgroep van College ten Doorn) een mooie, intieme en warme eerste editie van Reveil op de begraafplaats van Eeklo.

Bisschoppelijk gedelegeerde op bezoekHalf oktober bracht Lieve Van Daele een bezoek aan onze school. Zij is sinds 1 september bisschoppelijk gedelegeerde voor het onderwijs in het Bisdom Gent. Daardoor wordt ze bevoegd voor het katholiek onderwijs en voor het godsdienstonderricht in het gemeentelijk, het provinciaal en het GO-onderwijs.
Lieve Van Daele (°1963) is licentiate Germaanse filologie, godsdienstwetenschappen en familiale en seksuologische wetenschappen. Voordien was ze directeur van de secundaire school Heilige Familie in Sint-Niklaas. Als bisschoppelijk gedelegeerde zetelt ze onder meer in de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Lieve Van Daele volgt vicaris Stefaan Van der Kelen op.
Op de foto herkent u v.l.n.r. algemeen directeur Annick Willems, Lieve Van Daele en College ten Doorn-voorzitter Paul De Bruyckere.
 

Cera schenkt IPadsCollege ten Doorn kreeg vijf IPads cadeau van de coöperatieve vereniging Cera.
Cera schenkt die in het kader van hun project “Lokale initiatieven in het onderwijs en het jeugdwerk”. De holding wil er daarmee helpen voor zorgen dat alle leerlingen op school met de nieuwste technologieën kunnen werken tijdens de lessen. Leerlingen en hun ouders hoeven op die manier niet zelf te investeren in de aanschaf van deze dure toestellen.
College ten Doorn werd geselecteerd voor het project nadat ze een dossier ingediend hadden bij de Regionale Adviesraad van Cera.
De vijf geschonken toestellen maken nu deel uit van het contingent van 75 IPads die de school dit jaar aankocht. Bedankt, Cera!

Onze school wil bewegen!Zo’n 150 mensen namen eind september deel aan de eerste ‘Move Your School Sneukeltoer’. Dat is een initiatief van College ten Doorn waarbij onze school leerlingen, hun ouders en personeel sportief in beweging wil krijgen. Op elke stopplaats tijdens de wandeltocht kregen de deelnemers een ‘sneukel’ en konden ze zich ook sportief uitleven. ‘Move Your School’ is een internationaal Erasmus+ project en later deze maand komen ook studenten uit Spanje en Noorwegen meewerken. Een andere activiteit is 'Move Your Apps', waarmee de school leerlingen wil aansporen om te bewegen door hun gsm-apps te gebruiken.

Nieuw logoCollege ten Doorn heeft sinds het begin van het nieuwe schooljaar ook een nieuw logo. Het bestaat uit een half meidoornblad en een half eikenblad.
De meidoorn  verwijst naar de geschiedenis van de vroegere meisjesschool, die er volgens de legende kwam op een plek waar in 1448 in een bloeiende meidoornstruik een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw gevonden werd. De naam ‘ten Doorn’ is daar ook mee verbonden. 
De eik verwijst dan weer naar het vroegere Sint-Vincentiuscollege, waar vijftig jaar lang het blad “Eikels worden bomen” verscheen.
Maar er is meer. College ten Doorn wil een scholengroep zijn die niet alleen in, maar ook mét de stad leeft waar de school gevestigd is: Eeklo. De link tussen Eeklo en de eik is duidelijk: Eeklo betekent etymologisch “een op zandgrond gelegen eikenbos”.
Tenslotte verwijst de eik ook naar de taak van de scholen in de vzw. Eiken worden in de mythologie beschouwd als bronnen van wijsheid en geleerden komen samen onder de eeuwenoude eik.
Het feit dat er bladeren gebruikt zijn in het logo, verwijst natuurlijk ook naar de groene schoolomgevingen. De secundaire school ligt in een uitgestrekt park, een groene long aan de rand van de stad. Ook de basisscholen zijn plekken met veel groen, waar meer voor gras, bomen en planten gekozen wordt dan voor beton.